Zelfkant stof | Wat is de zelfkant van een stof?

Zelfkant stof | Wat is de zelfkant van een stof?

Zelfkant stof | Wat is de zelfkant van een stof?

Wat is de zelfkant en hoe herken je die

Zelfkant stof | Tijdens het weven van een stof wordt een draad, de ‘inslag’ door een aantal verticaal gespannen draden, de schering gevoerd. Dit gebeurt met een spoel, die heen en weer schiet. Aan de zijkanten van het weefsel maakt de inslagdraad een lusje, waardoor een weefrand ontstaat. De twee buitenste lengtezijdes van dit weefsel zijn wat dikker en strakker doordat de spoel hier van richting verandert. Dit noemen we de zelfkant.

Elke zelfkant is anders, afhankelijk van de stof: gerafeld, pluizig, verschillende kleuren, met tekst over samenstelling, ontwerp en land van herkomst, enz.

Zelfkant en lengterichting van de stof

Zelfkant stof | De lengterichting van de stof herken je aan de zelfkanten en is altijd sterker en rekt vrijwel niet. Het bepaalt hoe een kledingstuk valt, hangt en beweegt. Als de lengtedraden van de stof niet verticaal lopen (recht van draad), kan dit leiden tot lelijke plooivorming en het draagt niet prettig. Ook voorkom je onnodige slijtage en uitscheuren.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij stoffen met een randmotief langs de zelfkant van je stof of als er in een patroonbeschrijving wordt aangegeven dat de stof schuin van draad moet worden geknipt.

Zoveel stoffen, zoveel zelfkanten

Op foto 1 zie je een katoenen poplin met zelfkant met een mooie ingeweven rand en als je goed kijkt zie je de gaatjes waar de stof aan het weefgetouw vastzat toen hij werd geweven.

Op foto 2 zie je een katoenen batik. Die heeft een nauwelijks herkenbare zelfkant. Dat komt ook doordat het dessin van de stof over de zelfkant van de stof is gebatikt.

Foto 3. Een joggingstof met een iets gepluiste zelfkant, gaatjes en de zelfkant bobbelt een beetje.

Foto 4. Hier zie je 3 linnen stoffen met ingeweven draden in de andere kleur langs de binnenrand, het midden en de buitenrand van de gepluiste zelfkant.

Op foto 5 een zijden, wollen en katoenen stof. Alle drie met tekst. Bij de bovenste en de onderste stof is de tekst erop gedrukt, bij de wollen stof in het midden is de tekst ingeweven.

Drie manieren..

Om ervoor te zorgen dat je stof recht van draad knipt