Verschillende soorten naaimachines | Mode Maken doe je zo

Verschillende soorten naaimachines | Mode Maken doe je zo

Naaimachine, Overlockmachine en Coverlockmachine

Waar gebruik je ze voor.. Wat zijn de verschillen… Er zijn verschillende soorten naaimachines. Het verschil tussen een naaimachine en overlock- of lockmachine is voor de meesten van ons wel duidelijk. Maar regelmatig kom ik de vraag tegen: Zijn een overlockmachine en een coverlockmachine hetzelfde? Het antwoord is NEE.

verschillende soorten naaimachines

Naaimachine: wat doet íe?

Twee stukken stof en/of leer aan elkaar naaien!

overlockmachine

Overlockmachine: wat doet íe?

Afwerken van stofranden. Met een overlockmachine werk je stofranden met 2 bovendraden en 2 onderdraden. Afhankelijk van stofsoort en -dikte kun je kiezen uit 1 of 2 bovendraden. Er zijn ook overlockmachines die werken met 5 draden. Een van de draden maakt een soort stiksteek dus dat scheelt een ronde op de naaimachine.

Benieuwd naar de video's van Mode Maken doe je zo?

Neem gerust eens een kijkje tussen de verschillende onderwerpen en sluit eenvoudig een abonnement af.

Het verschil met een naaimachine:

Bij een locksteek worden de draden om elkaar heen gevlochten en slaan over de rand van de stof heen. Het heeft een mes waarmee de stofranden worden weggesneden. Bij sommige lockmachines kun je het mes uitschakelen om rolzomen te kunnen maken. Hij kan een hoge snelheid ontwikkelen. Het heeft een differentieel. Daarmee kun je ervoor zorgen dat tricotstoffen mooi glad worden afgelockt en er geen “golven” ontstaan. Het inrijgen van de machine is wat meer werk dan het inrijgen van je naaimachine maar er zijn inmiddels machines die inrijgen d.m.v. luchtdruk.

Verschillende soorten naaimachines | Mode Maken doe je zo

Coverlockmachine of deksteekmachine: wat doet íe?

Het zomen en afwerken van kleding en ‘t maken van sierranden. Deze machine is ook bedoeld voor het afwerken/zomen van je kledingstukken. De naden zijn rekbaar, dus perfect voor het zomen van gebreide/tricot stoffen zoals t-shirts ed. Je naaimachine heeft vrijwel geen rek op het stiksel.

Een mooi vlechteffect

De machine heeft 2 of 3 bovendraden en 1 onderdraad en geeft aan de onderkant een mooi vlechteffect die, als je de goede kant van de stof naar onder legt, heel mooi is als siersteek. Dit zie je vaak bij sweatshirts als driehoekje gestikt vlak onder de halsbies. Met 1 bovendraad en de onderdraad maak je ook een perfect rekbare kettingsteek. Die ziet er aan de bovenkant hetzelfde uit als de rechte steek op je naaimachine, maar aan de onderkant is de draad gevlochten als een ketting waardoor hij rekbaar is. De machine heeft geen mes en het inrijgen gaat vrij makkelijk. Door te werken met de coverlockmachine is het gebruik van een tweelingnaald op je naaimachine niet meer nodig. Vergelijk de snelheid van de machine met die van je naaimachine. Werk je veel met tricotstoffen dan is een coverlockmachine ideaal.