Tule rok maken | Val op met tule in je rok!

Wat is Tule en hoe verwerk je het...

Tule is een netachtige stof met een mazenweefsel in verschillende fijnheden, van jute-achtig lint tot zeer fijn gaas. Tule werd oorspronkelijk met de hand gemaakt van zijde, katoen of linnen d.m.v. spoeltjes (bobinets/klosjes) . Om de tule wat meer reliëf te geven, werd er vaak een dikke draad in verwerkt (tulekant). Tule is vernoemd naar de Franse stad Tulle, dat ooit het centrum van tuleproductie was. Vanaf 1809 werd tule ook machinaal vervaardigd. Tegenwoordig wordt tule ook gemaakt van polyester of nylon. Wil jij een tule rok maken? Lees dan verder!

tule rok maken

Een mooie stof

Omdat tule doorzichtig is en heel fijn van structuur wordt het veel gebruikt bij bruidsjurken, sluiers, avond-, theater- en balletkleding.

Tule kun je in vele kleuren en breedtes bij tal van stoffenleveranciers bestellen, Als je tule gebruikt, is het mooi om vooral véél tule in lagen te verwerken. Veel stroken gerimpelde tule op elkaar verwerkt geeft lekker veel volume.

De combinatie tule en jeans is geweldig! Door de stoere jeansstof en het subtiele tule te combineren, krijg je een opvallend effect.

tule

Hoe verwerk je tule?

Dat gaat redelijk eenvoudig. Het rafelt namelijk niet en met een stofschaar kun je de stof zonder al te veel moeite knippen. Stik tule met een dunne naald.

Maak je een tutu dan kun je de zoomrand ev. afbiezen met satijnband, wordt het een rok dan kun je de zoomrand onafgewerkt laten.

Bij carnavalskostuums en ballroomjurken en -rokken wordt in de zoomrand ook weleens vislijn meegestikt waardoor je een super golvend effect krijgt. Doe dit met een zigzagsteek.

Inrimpelen van tule doe je door de grootste steek op je machine te gebruiken. Trek de draden voorzichtig aan tot de gewenste lengte en verdeel de rimpels.

Was tule bij voorkeur op de hand (30 graden) met een fijnwasmiddel en droog het niet in de droger.

tule rok maken

Mesh (elastisch tule)

Naast de klassieke tule zie je nu ook veel mesh.