Alles over rekbare stoffen - wat is nou wat?

Alles over rekbare stoffen - wat is nou wat?

rekbare stoffen

Stretchstof, jersey en tricot. Wat is wat?

Stretchstof is een rekbare stof. Door de rekbaarheid draagt het heel lekker, voegt het zich makkelijk naar je lichaam en sluit ‘t mooi aan. Bij de naam stretchstof hebben we het niet over één soort stof. Het is de naam voor allerlei stoffen en samenstellingen van rekbare stoffen.

Maar jersey en tricot rekken ook! Wat is dan het verschil met stretchstof?

Jersey en tricot zijn twee benamingen voor dezelfde stof. Tricot is de Franse benaming (tricoter =breien) en jersey de Engelse naam. De stof worden gemaakt d.m.v. breitechniek en rekt daardoor uit zichzelf maar is op den duur minder vormhoudend. Daarom worden ook aan tricot elastische garens toegevoegd. Een stof die gebreid is, rafelt en kreukt niet.

Stretchstof

Stretchstof wordt gemaakt d.m.v. weven en is rekbaar door toevoeging van elastische garens zoals lycra en elastan,( spandex), dorlestan, elastomeer of een combinatie ervan aan katoen, linnen, zijde, wol, viscose, satijn, polyester, enz.

Weven gebeurt met kettingdraden (schering) en inslagdraden. Rekt de stof alleen in de breedte dan zijn ze geweven met toevoeging van rekbaar materiaal in de inslagdraden. Is het een stof die in de lengte en de breedte rekt (bi-stretch)) dan zijn er voor zowel de schering als de inslag rekbare garens toegevoegd. Een stof die geweven is, rafelt en kreukt.

Tricot stof

Met tricotstoffen worden eigenlijk alle gebreide stoffen bedoeld. Daardoor is het een categorie stoffen geworden en geen specifieke stofsoort meer.

Tricotstoffen zijn heel geschikt voor kleding die goed moet aansluiten op je lichaam. Denk daarbij aan T-shirts, jurkjes, leggings, broeken, badkleding, lingerie, sokken en panties.

De percentages elastische garens verschillen. Hoe hoger het percentage hoe rekbaarder de stof is.

Maak je een broek van een zware stof waarin een hoog percentage elastomeer zit, dan wordt íe snel wijd(er) in het dragen en behoudt geen vorm. Deze stof is dus niet geschikt voor dit kledingstuk. Bij badkleding of een panty is juist het tegenovergestelde het geval. Belangrijk is dus dat de rekbaarheid in de stof afgestemd moet zijn op het type stof en het kledingstuk dat je ervan wilt maken.

Alles over rekbare stoffen - wat is nou wat?

Voordelen van stretchstof

Het sluit mooi aan, kreukt weinig of niet, knelt niet, blijft mooi in model, is wasbaar, draagt comfortabel en krimpt minder snel dan stoffen zonder stretch.

Vraag over stretchstof?

Hoe behandel en verwerk je rekbare stoffen?

Wassen

Omdat stretchstof bestaat uit verschillende materialen kan het krimpen tijdens ’t wassen. Beschik je niet over wasinstructies, was de stof dan koud of op max. 30 graden voordat je ermee aan de slag gaat.

Drogen

Hoe je de stof droogt is afhankelijk van de samenstelling van materialen van de stof. Sommige stoffen kunnen in de droger en andere niet. Soms is liggend drogen beter dan uithangen aan de waslijn. Ook hier geldt: let op de was- en drooginstructies.

Naalden

Naai stretchstof met een stretchnaald. Tricot (jersey) naai je met een jerseynaald. Daarmee voorkom je dat de stof beschadigt tijdens het naaien. De naalden zijn er in verschillende diktes. Stem de dikte van de naald af op de dikte van de stof. Je kunt ook de overlockmachine gebruiken. Gebruik voor zomen een tweelingnaald of de covermachine.

Garen

Gebruik een goede kwaliteit polyester garen. Je kunt ook kiezen voor het iets rekbare Afterfil garen of voor het elastische Seraflexgaren. Gebruik je Seraflex dan kun je gewoon met een rechte steek naaien.

Strijken

De samenstelling van de stretchstof bepaalt hoe heet je mag strijken. Stretchstoffen kreuken minder dus hoeft dat vaak niet. Wil je het toch, strijk dan aan de binnenkant.

Alles over rekbare stoffen - wat is nou wat?

Rekpercentage

Lees hier alles over in ons blog Stretchstof: Rekpercentage berekenen

Blog lezen

Krijg toegang tot vele video naailessen

Abonneer je nu en leer alles over hoe jij zelf je eigen mode kunt maken.