Naaitechnieken | Tips van Mode Maken doe je zo!

Naaitechnieken: hoe en waar leer je die?

In “vroeger tijden” kreeg je op de basisschool naailes en als je moeder zelf haar kleding maakte en je vond het leuk om dit ook te doen, dan leerde je het van haar. Het ging dus over van moeder op dochter. Trouwde je, dan kreeg je een naaimachine als huwelijkscadeau. Die tijd is voorbij. Op school geen naailes meer, geen naaimachine meer als trouwcadeau.

Onlangs vond ik een schriftje terug uit 1928 van een tante. Zij leerde op school patroontekenen. Hier zie je enkele foto's, zoals bijvoorbeeld over het tekenen van een 'directoire'. Dit is een onderbroek! Want die werden toen zelf genaaid van katoen. Zo ging dat in die tijd!

naaitechnieken

Hoe krijg je het dan onder de knie?

Dan ga je op naailes! Dat kan op allerlei manieren: op cursus bij een naai-juf/modevakschool, naailes uit een boek en online naailes. Deze drie mogelijkheden hebben voor- en nadelen.

naaien

1.Een cursus bij een naai-juf of modevakschool:

Voordeel:

Bij problemen staat je lerares naast je en je vragen worden gelijk beantwoord.

De gezelligheid! Je bent met elkaar bezig en je inspireert elkaar..

Nadeel:

Lestijden komen niet altijd goed uit.

Niet overal is een naaicursus in de buurt.

Wachten op de volgende les als je toch nog vragen hebt of even niet meer weet hoe het moet. "Als ik het tijdens de les zie en doe, begrijp ik het, maar als ik een dag later thuis verder wil gaan, ben ik vergeten hoe het moet en durf ik niet in mijn eentje verder te gaan”

mannequin

2.Naailes uit een boek:

Voordeel: Het is een eenmalige aanschaf die je altijd bij de hand hebt.

Nadeel: Je werkt met uitleg via tekst, tekeningen of foto’s. “Platte informatie” die vaak nog vragen oproept. Je kunt nergens terecht met je vragen.

Het begrijpen van de naaibeschrijving en daarna zelf volgens die uitleg het kledingstuk naaien geeft nog weleens problemen.

Zien welke naailessen je kan volgen op Mode Maken Doe Je Zo?

Dat kan! Neem gerust een kijkje en wie weet vind jij waar je naar op zoek bent. En meer!

Goed om te weten:

Veel naaitechnieken kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Het vraagt aandacht, concentratie, tijd, geduld en goede lesondersteuning.

Via allerlei media vind je uitleg over hoe je fouten kunt voorkomen en je techniek kunt verbeteren. Probeer het uit en kies wat voor jou het beste werkt. Vergeet niet dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden…

Oefen eerst op een proeflap. Maak "meters". Je zult zien dat het resultaat steeds beter wordt en je merkt dat je er handigheid in krijgt. Daarna pas je het toe op de creatie die je gaat maken.

Goed toegepaste naaitechnieken geven extra allure aan je zelfgemaakte kleding!!