Maatnemen | Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Maatnemen | Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Maatnemen? Meten is weten!

Welke maten moet je meten, zijn belangrijk bij het maken van je eigen kleding en zorgen voor een perfecte pasvorm? De maten in de diverse patroonbladen en losse patronen komen niet altijd overeen met die van jou. Je moet dus altijd bekijken welke maat het best met jouw eigen maten overeenkomen. Geen lichaam is hetzelfde.

Heb je het geluk dat je de “ideale maten” hebt en geruisloos en zonder aanpassingen patronen kunt gebruiken dan is menigeen stikjaloers op je want nameten en aanpassen van een patroon is een tijdrovend werkje.

Om je patroon goed passend te krijgen, moet je jouw maten heel nauwkeurig opmeten.

Waar moet je dan op letten:

  • Meet niet over je kleding maar over je ondergoed heen.
  • Meet bij voorkeur niet zelf maar vraag iemand om dit te doen.
  • Sta rechtop en kijk voor je uit.
maatnemen

Welke maten zijn het belangrijkst als je werkt met patronen uit patroonbladen en/of losse patronen?

Lees gauw verder voor de verschillende maten en hoe deze te meten.

maatnemen

Maten

  1. Halswijdte: rondom meten aan de onderkant van de hals en direct boven het sleutelbeen.

  2. Bovenwijdte: meet je glad over je rug onder je armen door en om het dikste gedeelte van de borst en houd de centimeter daarbij vast tussen wijsvinger en duim.

  3. Taillewijdte: knoop een elastiek om de taille. Het elastiek “zoekt” zelf de het smalste gedeelte, je taille, op. Meet de taille glad op.

  4. Heupwijdte: dat is het dikste gedeelte van je heupen. Leg de centimeter horizontaal over het dikste gedeelte van de billen heen. Kijk of de centimeter goed recht zit.

  5. Borstdiepte: meet vanaf het hoogste punt van je schouder bij je hals tot de punt van de borst.
Maatnemen | Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Pasvorm

Als je deze maten hebt, kun je die vergelijken met het maten op je patroonblad en je patroon aanpassen.

In het hoofdstuk Pasvorm laten wij in een groot aantal videolessen zien hoe je dat op een handige en snelle manier doet. Twijfel je dan toch nog? Maak dan eerst een proefmodel van paskatoen.

Lees verder
Maatnemen | Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Broeken

Bij het maken van een broek zijn de belangrijkste maten:
13. Taillewijdte
14. Heupwijdte

Controlematen:
15. Bovenbeenomvang: Meet om het dikste deel van het bovenbeen.
16. Binnenbeenlengte: Meet aan de binnenkant van het been van kruis tot enkel.
17. Zijlengte: Vanaf het taillebandje tot de enkel.

18. Zithoogte: Die meet je door rechtop op een tafel te gaan zitten en recht te meten (dus niet langs het lichaam) vanaf het taillebandje tot de stoelzitting.

De toekomst: digitaal maatnemen?

Dat zou toch mooi zijn? Via een app op je mobieltje of je tablet? Het werkt via een app. Er worden 2 foto’s van je genomen, een van de voorkant en een van de zijkant. Vervolgens berekent de software in de app aan de hand van bepaalde punten op je lichaam jouw maten. In de bedrijfskledingbranche wordt deze technologie al gebruikt. Je hoort er nog niet veel over maar deze ontwikkeling wordt wel steeds populairder. Corona zal dit zeker hebben beïnvloed. Want hoe moet je iemand van anderhalve meter afstand opmeten? En laten we niet vergeten dat het opnemen van iemands maten best een intieme aangelegenheid is.

Maar voorlopig kan de centimeter nog niet het raam uit. Wil je meer weten over maatnemen en pasvorm? Alle videolessen over dit onderwerp vind je in het hoofdstuk Maatnemen op onze website.