das maken

Das maken? Dat doe je heel eenvoudig aan de hand van deze blog!

Das maken? Dat doe je heel eenvoudig aan de hand van deze blog!

Hoe naai je zelf een stropdas?

Bij hoogtijdagen en tegen de feestdagen is het leuk om zelf een stropdas te maken en cadeau te geven. Je kunt voor de klassieke das gaan maar ook kiezen voor een “themadas”

Wil je een klassieke stropdas maken, dan kun je kiezen voor een mooie zijden, katoenen of dunne wollen (boven)stof en een mooi contrasterende voering om daarmee de uiteinden van de das te voeren.

Bij het maken van een stropdas met een thema (bijv. kerst, vaderdag, carnaval, trouwdagen) kun je de knop “fantasie” op 10 zetten en lekker los gaan. Ben je erg creatief dan kun je de stof en het uiterlijk zelf ontwerpen. Dat maakt het heel uniek. Ook zo'n leuke das maken? Lees dan gauw verder!

Wat heb je nodig?

  1. Een patroon
  2. Bovenstof 80 x 80 cm
  3. Tussenvoering (organza/vlieseline) 80 x 80 cm
  4. Voeringstof 30 x 30 cm. voor de uiteinden van de das.
das maken

Het patroon

Je kunt een patroon downloaden

Of

Haal een oude stropdas uit elkaar en gebruik de afzonderlijke delen als patroon

Videolessen bekijken van Mode Maken doe je zo?

Leuk! Kijk gerust eens of je kunt vinden wat je zoekt!

taillewijdte meten

Hoe zet je de stropdas in elkaar?

Meestal wordt de stof schuin van draad geknipt. Vooral zijden stropdassen zijn zo makkelijker en mooier te strikken. Afhankelijk van het dessin van de stof of persoonlijke smaak mag je de stof ook recht van draad knippen.

Knip delen A, B, C en D één keer met naadtoeslagen.

Als de stof erg dun is, knip dan deel E uit dunne (niet plakbare) vlieseline of organza zonder naadtoeslagen. Als je een steviger stof gebruikt, kun je deze stap overslaan en heb je deel E niet nodig.

Leg deel A met de goede kanten op elkaar op deel B. Naai de delen aan elkaar en strijk de naadtoeslag voorzichtig open. Speld de voeringstofdelen C en D met de goede kanten op elkaar aan de boven- en onderkant van de das en doe dat zoals in deze video heel duidelijk wordt voorgedaan. Hier wordt een techniek uitgelegd om de punt en de rest van de stropdas heel mooi en professioneel af te werken.

Onderdelen van de stropdas.

A en B Bovenstof

C en D Voeringstof

E Tussenvoering

En dan… oeps een vlek op je mooie zijden das!

Wat je nooit moet doen is:

Een zijden das in de wasmachine wassen of de vlek verwijderen door er met een doek over te wrijven.

Wat doe je wel?

Schraap eerst heel voorzichtig het ergste vuil voorzichtig weg met een schone lepel. Stop de das in een schone glazen pot met goed afsluitbare deksel. Giet wasbenzine in de pot. Deksel erop en voorzichtig heen en weer schudden. Laat de stropdas een dag in de pot zitten. Daarna goed uithangen en ‘t liefst buiten laten luchten want wasbenzine heeft een doordringende geur. Laat je das overigens niet drogen in de zon, ook niet achter een zonnig raam. Zijde verkleurt snel in de zon.

Heb je een stropdas van katoen of een synthetische stof?

Die kunnen wel tegen een stootje dus was ’m met een beetje warm water en weinig wasmiddel..