Cirkelrok en cirkelbroekrok (Palazzo) maken | Tips van Mode Maken doe je zo!

Cirkelrok en cirkelbroekrok (Palazzo) maken.

De cirkelrok, ook wel klokrok genoemd: hét basiskledingstuk voor vrouwen in de jaren ’50. Hij is prachtig, overdag goed draagbaar maar ook op feestjes (eventueel met een petticoat eronder voor het ultieme New-Look silhouet). De rok zit glad in de taille, loopt wijd uit naar onderen en vormt een cirkel als je er rondjes mee draait. Afhankelijk van de lengte en wijdte verdwijnt er een behoorlijke hoeveelheid stof in zo’n rok. Het eerste ontwerp van de cirkelrok is van Christian Dior en uit 1947. De rok was gelijk heel erg populair omdat hij supervrouwelijk is. Hoewel kledingstoffen eind jaren ’40 nog schaars waren, was het een reactie op de grauwe oorlogsjaren met veel gebrek. Wil jij een cirkelrok maken? Lees dan gauw verder.

cirkelrok maken

Waarmee combineer je een cirkelrok en cirkelbroekrok (Palazzo)?

Een mooi getailleerd kort jasje of een goed gesneden blouse met korte of lange mouwen. Ook een mooi truitje met bijpassende kleur panty of maillot staan er goed.

Platte schoentjes (ballerina’s) maar ook schoenen met hakken staan er prima onder.

Videolessen bekijken van Mode Maken Doe Je Zo?

Leuk! Kijk gerust eens of je kunt vinden wat je zoekt!

cirkelrok maken

Welke roklengte past het best bij jou?

Wat voor jou de ideale roklengte is, heeft te maken met je lichaamslengte, je gewicht, de vorm van je benen én je leeftijd.

Hoe bereken je de voor jou ideale roklengte?

Die kun je zelf berekenen volgens de methode Gulden Snede. Hoe doe je dat? Meet de afstand vanaf je schouders tot je tenen en draag daarbij de schoenen die je gaat dragen. Dat getal deel je door 1.618. Meet dat getal vanaf je schouder naar beneden. Op de hoogte waar de centimeter dan eindigt komt de zoom van je rok. Maar let op: Afhankelijk van de schoenen die je bij je rok draagt, verandert de roklengte.

Of anders...

Ben je klein dan staan rokjes die eindigen op of net boven je knie het mooist. Langere rokken maken je voor het oog korter. Heb je een gemiddelde lengte dan kunnen alle roklengtes. Ben je lang (>1.80) dan staan lange(re) rokken geweldig. Loop het rek met korte rokjes voorbij. Bij korte rokjes is er zoveel been te zien dat je lichaam voor het oog uit balans is.

cirkelrok maken

Hele, halve, driekwart, kwart cirkelrok en cirkelbroekrok (Palazzo)

In de hele cirkelrok zit het meeste zwier, bij de halve, driekwart en kwart cirkel wordt dat een stuk minder.