Blinde ritssluiting | Heb jij al onder de knie hoe je die erin zet?

Blinde ritssluiting

De blinde rits kwam op de markt in 1958, werd geïntroduceerd door YKK en voornamelijk in de confectie-industrie toegepast. Veel later waren ze pas in stoffen- en fourniturenwinkels te vinden.

Omdat je een speciaal naaimachinevoetje nodig had om de rits onzichtbaar in te naaien, kwamen er tegelijkertijd universele blinde ritsvoetjes op de markt want veel naaimachinemerken leverden een speciaal voetje hiervoor (nog) niet mee.

ritssluiting

Wat is een blinde ritssluiting?

Dit zijn speciale ritsen die, als ze ingenaaid zijn, onder de naad verdwijnen waardoor ze onzichtbaar zijn. De ritstandjes liggen “opgerold” tegen de ritsbanden aan en het trekkertje zit “omgekeerd” aan de ritsband.

Blinde ritssluiting | Heb jij al onder de knie hoe je die erin zet?

De “gewone” ritssluiting

Naast de blinde rits zijn er de klassiek ritssluiting, metalen ritsen die je juist wel mag zien, de grove plastic rits, waterbestendige ritsen, luchtdichte ritsen (ontwikkeld voor de ruimtevaart), spiraalritsen, omkeerbare ritsen voor kleding die je aan 2 kanten kunt dragen, ritsen twee trekkertjes zodat je een jas of vest aan boven-en onderkant kunt openen en sleutelritsen (afsluitbaar met een sleuteltje)

blinde ritssluiting

De ontwikkeling van de “gewone” rits…

Het eerste ontwerp was van Elias Howe. Hij had een vriend met rugklachten en wilde voor hem een makkelijke schoenensluiting maken. Dat ging niet helemaal goed maar hij vroeg er in 1891 wél een patent op aan. Zijn idee om was om 2 rijen te maken: een met haken en een met ogen die in elkaar moesten grijpen. Geen succes want zijn ritsen sprongen te vaak open.

De doorbraak

Die kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog! De Amerikaanse overheid werd namelijk een grote afnemer van de ritssluiting. Onder meer pilotenjassen en reddingsvesten werden voorzien van ritsen. Pas in 1923 kwam de échte doorbraak toen de rits werd aangebracht in de rubberlaarzen van de Goodrich Company: de “Zipper Boot”. Door het geluid dat de rits maakte, is het woord zipper ontstaan.

Pas in 1935 volgde de kledingbranche en rond 1940 had maar liefst 80% procent van de in Amerika geproduceerde jurken een rits.

Vanaf 1937 werden, onder invloed van Franse modeontwerpers, de knopen in de voorsluiting van herenpantalons steeds vaker vervangen door ritssluitingen: "Battle of the Fly”

De rest is geschiedenis…

Blinde ritssluiting | Heb jij al onder de knie hoe je die erin zet?

Merken

De bekendste merken zijn YKK en Optilon

Eerste hulp bij ritsongelukken!

Videonaailessen over ritssluitingen

Op de homepage vind je 12 verschillende lessen over ritssluitingen.

Op deze pagina staat onder hoofdstukken de categorie ritssluitingen.